Pop-art művész

James Rizzi (amerikai, 1950–2011) egy pop-art művész volt, aki gyermeki képekről és élénk színekről ismert. A brooklyni születésű Rizzi Floridában egyetemre járt, ahol a védjegyévé váló technikát fejlesztette ki: selyem-szitanyomást készít, kézzel színezi, majd ragasztóhabbal rögzíti a kivágásokat. Az eredmény egy 3D-s többszörös volt, amely ötvözi a grafikát, a festészetet és a szobrászatot.

1975-ben Rizzi Manhattan SoHo negyedében telepedett le, ahol élete hátralévő részét tölti. Elkezdett részt venni szabadtéri művészeti bemutatókon és a Washington téren, és eladta munkáit a NY-I Modern Múzeum és a neves Metropolitan Múzeum előtt. Rizzi kisméretű grafikai munkáival hívta fel magára a figyelmet, amikor 1976-ban a Brooklyn Múzeumban állított ki, az 1980-as évek elején pedig albumborítókat és animációs videókat készített az újhullámos Tom Tom Club zenekar számára. A tengerentúlon is sikereket ért el, különösen Németországban és Ázsiában, ahol televízióval, rejtvénytervezéssel és járműművészettel is foglalkozott.

1996-ban megkapta legkiemelkedőbb megbízását, mint az Atlantai Olimpiai Játékok hivatalos művésze. A megnyitó ünnepségről készített festménysorozatot, amely jelenleg a svájci Lausanne-i Olimpiai Múzeumban található. 2008-ban a németországi mainzi Rheingold Hallban retrospektív kiállítást rendeztek, amelyen a művész több mint 1000 alkotását mutatták be.

Rizzi szívbetegségben halt meg New Yorkban, 61 évesen.

Gallériánk az egyetlen itthoni, kizárólagos képviselöje a müvésznek!

Pénznem kiválasztása
EUR euró
x