Legdivatosabb amerikai illusztrátor

A legfelkapottabb és legdivatosabb amerikai illusztrátor a 20. század elejéről

J.C. LEYENDECKER (a.k.a. Joseph Christian Leyendecker • 1874 – 1951) kiemelkedő jelentőségű festővé fejlődött és már a 20. század elején a legfelkapottabb és legdivatosabb amerikai illusztrátorrá vált. Csúcspontját munkásságának és művészi teljesítményének az 1930-as években érte el. Igen hamar megalapozta egy olyan, “A Nagy Gatsby” karakter elegáns lényét és környezetét megelevenítő pazar festői stílust, amelyre F. Scott Fitzgerald novellista inspirálta őt színpompás regényhőseivel az 1920-as évek dübörgő Amerikájában.
J.C. Leyendecker nem csupán fotórealista művész volt, mint inkább egy ügyes, gyakorlott impresszionista.

1874-ben Németországban a Rajna környéki Montabaur faluban született. J.C. Leyendecker nyolc éves volt, mikor szüleivel és fiatalabb Frank öccsével az Egyesült Államokba emigráltak. A család Chicago-ban telepedett le, ahol egy sikeres sörfőzdét alapítottak anyai nagybátyjával együtt. Itt, már a kamasz évei alatt dolgozott egy metszet készítőnél, ahol 60 bibliai illusztrációt alkotott. J.C. Leyendecker családjától megkapta mind az anyagi mint az emocionális támogatást a formális művészeti képzéshez, először a Chicago-i Művészeti Egyetemen, majd Frankkel együtt Franciaországban, a párizsi Julian Akadémián. Ekkor találkozott és fedezte fel a francia art-nouveau mozgalmat Toulouse-Lautrec, Chéret és Alphonse Mucha alkotásain keresztül.

Az első lényeges illusztrátori megrendelését 1899-ben Saturday Evening Post nevű magazintól kapta, mely 1821-től a kor legnépszerűbb és legbefolyásosabb heti kiadványa volt Amerikában. Ez az együttműködés egy olyan 44 éves kapcsolatot eredményezett, melyben művészete több millió embert elért. Ez idő alatt összességében 322 magazin borítólap illusztrációt készített, melyekből számtalan került be az amerikai otthonok hagyományába, ikonikus képek formájában, úgy mint: az Újévi Baba széria és a Télapó egy testes, derűs bácsi ábrázolva nagy piros ruhában vagy mint az Anyák Napi virág csokor átadása, mely az 1915-ös május 10-i magazin borítójáról egy fiatal londinert ábrázol ibolyákkal.

J.C. Leyendecker 1920-ban nemzetközi hírességé vált, hatalmas és karitatív rendezvényeket tartott 14 szobás art-deco villájában és annak a süllyesztett kertjében Long Islandon, New York államban. Később személyisége nagyon ellentétessé vált, 1940 körülre teljesen elszigetelődött, visszavonult és elbújt a világ elől.

Eredeti festményei megtalálhatóak múzeumokban (Smithsonian, Haggin, NMAI, Vanderbilt, stb.), továbbá rendkívül keresettek a világ művészeti árverésein. Művei átlagosan negyed millió USA dollárért találnak gazdára a műgyűjtők köreiben. Olyan hírességek tartoznak ide, mint Steven Spielberg és George Lucas film-rendezők, csak egy párat említve.

Pénznem kiválasztása
HUF Magyar forint
EUR euró
x